Flashback Nedi̇r ?
19 Ocak 2022, Çarşamba
Flashback nedir ?
Günümüzde ismini sık sık duyduğumuz, son derece popüler hale gelmiş ve birçok film ve dizide karşımıza çıkan flashback sadece sinemada değil, edebiyat ve psikolojide de kullanılan bir terimdir.
Flashback nedir ?

Bu yazımızda flashback’in sinemada kullanımını okuyacaksınız.İngilizce bir kelime olan ve Türkçeye “geriye dönüş” olarak çevrilen flashback bir dizi veya film sahnesinde ihtiyaç duyulduğunda dramatik bir etki oluşturmak adına ve kronolojik sıraya bağlı kalınarak geçmişe dönüş yapılan sahnelerdir. Kısaca filmin içinde bulunduğu andan çıkarak geçmişe gittiği her görüntüyü flashback olarak adlandırırız.

Çoğunlukla zaman ve mekân atlayarak bir şeyi hatırlatma, gösterme ya da hikâyeyi güçlendirme gibi amaçlarla kullanılır. Bir karakterin gördüğü rüyanın ya da zihninde canlandırdığı herhangi bir şeyin görsel olarak yansıtılması flashback olarak tanımlanır. Filmlerin düz bir çizgide ilerlediğini düşünürsek, flashback bu çizgiden koparak akışı değiştirir, bir nevi hareket katar.

Flashback tekniği hikâye anlatımını güçlendirmek için yapıldığından dolayı çok fazla aşırıya kaçılmadan, kararında ve gerekli görülen yerlerde kullanılmalıdır ve ana karakterler üzerinden gidilmelidir. Çünkü izleyicinin asıl odaklandığı ana karakterlerdir. Yan karakterleri flashback sahnelerine dahil etmek gereksiz ve kafa karıştırıcı olacaktır.

 
 

Flashback Neden Kullanılır? Kullanılma Amaçları Nelerdir?

Filmlerde kullanılan flashback sahneleri birçok amaca hizmet etmektedir. Bu amaçlardan bir tanesi, karakterin deneyimlediği bir anıya gidip hikâye hakkında bilgi vermektir.Senaristler flashback’i seyircideki merak unsurunu uyandırmak ve dikkatini daha fazla çekmek için kullanabilir. Örneğin filmin başlangıcında izleyicinin dikkatini çekmeyen fakat film için önemli olan bir unsuru gizem katmak adına kasıtlı olarak vermeyen senarist, filmin ortalarında flashback olarak verip, o unsurun önemini vurguladığı zaman izleyicinin filmi daha dikkatli izlemesini sağlayabilir.

Film içerisinde bir karakterin herhangi bir olayı başka bir karaktere anlatması sıklıkla karşımıza çıkar. Bu karakterin anlattıklarını bir süre sonra görüntü olarak görmeye başlarız. Görselliği ön plana çıkararak izleyicinin olayı daha iyi kavraması, duyguları daha iyi anlaması amaçlanır.

Flashback sayesinde bir filme derinlik, gizem, sürpriz ya da gerginlik katmak mümkündür. İzleyicinin filmle ilgili daha kolay bağlantılar kurmasını sağlar. Karakteri, karakterin yaşadıklarını, bakış açısını, psikolojisini daha açık bir şekilde görülmesine olanak tanır. Aynı zamanda hikâyenin gidişatı konusunda izleyiciye ipucu verebilir ve filmin içerisine girmesine neden olabilir.

Projeleriniz için bizi arayın